pondělí 2. února 2015

KRESBA OBLIČEJE

Na facebookové stránce "Kreslíme :3" proběhlo hlasování, ve kterém jste rozhodovali o čem bude první návod. Celý den jste měli ožnost se rozhodovat a nakonec jste se rozhodli pro obličej
 Moc se omlouvám, že tento článek jsem napsala pozdě, ale důvody, co to způsobyly byly dost nepříjemné a tak se nedalo nic dělat a musela jsem napsání článku nachvíli odložit, ale teď už k tomu slíbenému článku. :-)
Pokud tedy rozbalíte tento článek, dozvíte se víc. :-)


PROPORCE HLAVY

Lidský obličej má mnoho rysů a to je jedním z důvodů, proč je kresba obličeje tak fascinující.

Většina lebek je bez nějakého ohledu nebo věk podobná. Na tomto obrázku vidíte lebku staršího člověka a vodítka, která vám pomohou pochopit její stavbu.


Podle podobně jednoduchého schématu je pak snadné nakreslit hlavu a správně umístit jednotlivé rysy.
Prní krok je, že začnete kruhem a křížkem. Dále nakreslete hrany čelisti. Pokud bude čelist výrazná naznačuje, že se bude dále jednat o obličej muže. Jde proto vidět, že už na začátku kresby je dobré dbát na jakékoliv detaily a pravidla. 


Další krok jsou první detaily obličeje. Začneme obočím, které jednoduše umístíme nad vodorovnou linii, která leží u středu kružnice. Nos přijde téměř na spodní okraj kruhu. Oči připadají na modrou linii přibližně ve výšce poloviny obličeje. Mezera, která je mezi očima má šiřku jednoho oka, takže by se tam lině vešlo ještě jedno oko.


Šířku nosu a úst určíme pomocí trojúhelníku s vrcholem na linii, která určuje pozici očí.
Krk si můžeme pamatovat, že vyrůsta z poduší. 

Vlasy, dokonce i velmi krátke přesahují obvykle horní hranici lebky. 

Pokud jste dodržovali všechny toto zásadní pokyny, tak na konci při dodělání všech detailů by vám měl vzniknout dokonalý obličej. 


OBLIČEJOVÉ RYSY

Po odstranění pomocných čar a obtažení kontur se ze schématu může vyklubat velmi věrohodná podoba muže. Hranaté linky a ostré rysy celkem zřetelně určují pohlaví, ale úplně stejné proporce mohou být použity i pro ženu. Čelist je však kulatější, nos a obočí jemnější, menší, a rty plnější. Ale tyto schématické kresby jsou univerzálními ukázkami proporcí obličeje, takže se nedivte, že vypadají trochu uměle. :D Skutečné tváře jsou zajímavější a člověk si s nima musí nejakou dobu pohrát. 

Pravděpodobně nejdůležitějším rysem portrétu jsou oči. Tvar otevřeného oka je ve skutečnosti zajímavější než pravidelné univerzální obloučky. Duhovka je obvykle zkryta pod horním výčkem (někdy i pod spodním). Řasy na horním víčku jsou výraznější. Duhovku je lepší kreslit plným tónem než paprskovitou šrafurou. Podobu oka hodně určuje tvar víček a vrásky, které oko lemují.


Dobře nakreslené oko vypovídá hodně o věku, pohlaví, náladě a rase dotyčné osoby. 


Obdobě rozmanité varianty najdeme ve tvarech obočí, nosů a úst. Jejich zvlášnost je vždy potřeba pečlivě odpozorovat. 


 Tvar obočí hodně rozhoduje o výrazu tváře a proto je velmi dobré si nejprve někde na jiný papír vyzkoušet, jak bude člověk vypadat s daným tvarem obočí. 




HLAVA Z PROFILU

Díváme-li se na hlavu ze strany, svislé proporce fungují stejně jako u čelního pohledu. Zárověň s otočením hlavy se však mění vodorovné proporce. Opět můžeme kresbu rozdělit do několika kroků, které vám pomohou pochopit proporce. 

Tentokrát je kružnice vodítkem k objemu téměř celé hlavy. Zapamatujte si, že hloubka hlavy je větší, než šířka hlavy! Přímka vedoucí dolů od vodorovného průměru kružnice poslouží pro určení pozice rysů obličeje a brady. 




Všimněte si, že brada je mírně nakloněna doprava. Zhruba v její polovině bývá linie nosu.



Všechny obličejové rysy budou v pravé části obličeje, proto budou tedy tvořit spíše menší část celkové plochy hlavy.

Krk není přímý, jak byste si mohli myslet, ale je přirozeně nakloněn. 
Temeno lebky je o něco výš, nez obvod kružnice.
Ucho by mělo být umístěno do levé polovyny hlavy. Jeho výšku přibližně určuje chřípí nosu a obočí.




Jsou-li všechny základní rysy na místě, můžete je zdokonalit.



RŮZNÉ ÚHLY POHLEDU
Kresba hlavy zepředu a z profilu je dobrou přípravou pro složitější úhly pohledu, ze kterých budete lidi kreslit častěji. Pro takové pohledy je důležité myslet trojrozměrně! 

Je-li objekt natočen tak, že vidíme jeho přední i boční stranu obličeje, jde o pohled ozanačovaný jako tříčtvrteční. Takový pohled klade vyšší nároky na umístění rysů,ale několik vodících čar opět velmi pomůže. 



Tak a je to napsané. Tento článek jsem psala dost dlouho, takže doufám, že se vám bude líbit. :D
Snad vám to nějak pomůže. Budu moc ráda za nějaký ten komentář. :)


2 komentáře: